Het Duitse financiële centrum Frankfurt zal een flink deel van de activiteiten van de Londense City over kunnen nemen na de Brexit. Dat komt mede door de fusie tussen de London Stock Exchange en Deutsche Börse.

In een onderzoek onder de vleugels van diezelfde Deutsche Börse stelt professor Dirk Schiereck van de Technische Universiteit van Darmstadt dat de Brexit “van Frankfurt het onbetwiste centrum van regulering van de financiële markten zal maken en tegelijkertijd zal Frankfurt mogelijk ook het Europese centrum voor supranationaal risicobeheer kunnen worden.”

Frankfurt kan als gevolg van de fusie miljarden euro’s aan derivatenhandel van Groot-Brittannië naar Duitsland halen.

“Deutsche Börse heeft een goede kans om een flink lange termijn marktaandeel te verkrijgen op het gebied van rentetarieven en valutahandel en handel van Londen naar Frankfurt halen als beleggers in Londen vrij toegang krijgen tot de handelsplatforms in Frankfurt”, schrijft Schiereck in het onderzoek met als titel “Waarom de fusie tussen Deutsche Börse en de London Stock Exchange de positie van Frankfurt als financieel centrum zal verstevigen.”

Schiereck noemt in zijn stuk het voorbeeld van de handel in Duitse staatsleningen die in de jaren negentig werden overgebracht van Londen naar Frankfurt.

Het onderzoek is de laatste van een hele serie van bedreigingen van de rol van de City als centrum van de Europese financiële markten. Bijna alle grote banken overwegen om banen weg te halen uit Londen als het Brexit-proces formeel begint.

Zo zei HSBC-voorzitter Douglas Flint vorige week:

"We zullen proactief handelen om te verzekeren dat we voldoende capaciteit hebben om met andere regels te kunnen blijven leveren wat we nu leveren."

De bank verwacht ongeveer duizend banen te verplaatsen naar "Frankrijk, Ierland of Nederland of elk andere plek in Europa waar we actief zijn."

Financiële centra in heel Europa strijden momenteel om handel uit Londen over te nemen, met Frankfurt en Parijs als duidelijke favorieten. Franse lobbyisten reizen de afgelopen maanden af en aan naar Londen voor ontmoetingen met zakelijk leiders en beleggers.

Londen moet zich om twee zaken echt zorgen maken - Europese bankvergunningen en de in euro uitgedrukte handel.

Volgens de huidige EU-wetten kunnen Europese banken in Groot-Brittannië opereren zonder dat ze daarvoor apart van het moederbedrijf in eigen land van kapitaal te hoeven worden voorzien. En bovendien kunnen niet-EU-banken uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China hun Londense vestigingen gebruiken om hun diensten in de hele Europese Unie aan te bieden. Hierdoor Londen als financiëel centrum een knooppunt geworden voor bedrijven over de hele wereld die zaken willen doen in de Europese Unie.

Het gebruik van het "bankenpaspoort" dat banken in Londen toegang geeft tot de interne Europese markt van de 28 lidstaten kan één van de rechten zijn die Groot-Brittannië verliest bij de Brexit.

En dat wordt steeds waarschijnlijker nu Theresa May voor een harde Brexit lijkt te gaan. Alhoewel: EU-onderhandelaar Michel Barnier wil volgens een verhaal in The Guardian van dit weekend een "speciale" deal met de Londense City.